Header image Marokko


Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
Marokko 6

 
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De koningssteden van Marokko 6


Gisteravond zijn we buiten het hotel gaan eten met Betty en Niek, een stel van het reisgezelschap. We stapten een restaurantje binnen en bestelden pizza en spaghetti met een drankje erbij voor nog geen €4,- p.p. Dat was een meevaller en het smaakte prima.

Daarna namen we een taxi naar het beroemde Djemaa-el-Fna plein, midden in de medina en volgens de reisgids het kloppende hart van de stad. En inderdaad, het lijkt wel of iedereen op dit plein rondloopt. Het is een enorm groot plein waar allerlei straatartiesten optreden, muziek, acrobatie, spelletjes, toneel, dansen, noem maar op. We liepen langs een lange rij paardenkoetsjes naar het plein. Het was een drukte van jewelste om alle artiesten heen. Even daar voorbij waren allerlei kraampjes met kruiden, voedsel, drinken. Ze proberen je allerlei mogelijke wijzen hun tent in te praten. Omdat ik een zin Arabisch kon uitbraken (Ma fiche fenous, mijn geld is op. Of het goed gespeld is, weet ik niet zeker), mocht ik gratis eten. De rest moest natuurlijk wel betalen. Maar ja, we hadden geen honger meer dus dat was geen optie. Een groot glas vers geperste jus d’orange was te koop voor nog geen €0,40. Na een poosje rondgeslenterd te hebben en de aankoop van lampjes en nootjes namen we na wat onderhandelen een taxi terug.


    De Berber markt

     Een stalletje op het plein

 Borden voor een habbekrats

 

           Veelkleurige lampen

          Leren schoenen en sloffen

       Kraampjes met snoep tussen de winkels

 

                     Vijgen, dadels, noten, etc.

Een van de koetsjes heeft zijn vracht afgeleverd en gaat
terug naar de rij

 

 

       Een groot glas vers geperste jus d´orange

Op deze schijven staan nummers. Je gooit met een muntje en als hij er op blijft liggen heb je iets gewonnen

De rubber ring moet om de fles en dan moet je de fles kunnen optillen. Als dat lukt, mag je hem houden.

De volgende ochtend was het weer vroeg uit de veren en de bus bracht ons naar de medina van Marrakech. De besneeuwde toppen van het Atlasgebergte keken vanuit de verte op de achtergrond mee. Allereerst reden we naar de Koutoubia minaret, het symbool van Marrakech en gemaakt uit zandsteen. De drie ballen op de top waren vroeger van goud maar zijn nu van brons. De galg is bedoeld voor de witte vlag op vrijdag. Dat betekent dat er een dienst wordt gehouden.

Via de Bab Agazou, de poort van het schaap zonder hoornen liepen we de kasbah binnen. Deze poort is nog gebruikt in de film van “De mummie”.

 

De poort van `De Mummie`

     Koutoubia minaret

 

 

We betraden de Saadische graven waar drie mausoleums zijn te vinden. Het mausoleum van de koning is het mooiste van de drie. Daarnaast is het mausoleum van de kinderen en een stukje verderop vind je het mausoleum van de vrouwen. Overal om de mausoleums zie je de graven van het personeel.

                        Het mausoleum

Daarna slenterden we onder aanvoering van een Arabische gids door het labyrint van Marrakech. Met de foto’s neem ik jullie mee op deze tocht door het labyrint.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We dronken koffie in een Marokkaans koffiehuis met uitzicht op een aantal ooievaars die af en aan vlogen.

                          Ooievaars op het nest

 

.


 

 

Toen de koffieronde voorbij was, begaven we ons naar het Bahiapaleis met zijn Arabo Moresk
(Moresk = Moors) architectuur. Kenmerkend voor deze architectuur is dat het paleis niet mooi van buiten is maar schitterend van binnen.

 

Verschillende manieren van decoreren komen naar voren. Op de cederhouten plafonds zijn prachtige bloemschilderingen aangebracht. De kracht van de herhaling versterkt de schoonheid van deze kunstuiting.

Je ziet ook geometrische decoraties waarin eenheid in meerderheid naar voren komt, herhaling alom. Het symboliseert dat God één is en dat God overal is. Je ziet rond in het midden dat zich daaromheen herhaalt.


De cirkels worden om de middencirkel heen herhaald

Gipsrand met geschrift,  de z.g. kufi kalligrafie


Deze cursieve kalligrafie gaat alleen om de schoonheid. Verder zie je de kufi kalligrafie. Deze kalligrafie is zowel kunst als geschrift. In de gipsrand zie je dat duidelijk naar voren komen met rechte lijnen en rechte hoeken in een goed zichtbaar ritme. De Arabische taal is een taal zonder uitzonderingen in tegenstelling tot vele andere talen die uitzonderingen op regels kennen.

 

 

Tenslotte zagen we nog de geometrische decoratie waarin ook op briljante wijze tot uiting is gebracht dat God één is en overal. Je ziet in het midden één gekleurde tegel, daaromheen een vierkant van een andere kleur. Dat gaat zo oneindig door. Schitterend!

De vormen tezamen kennen wij in het woord arabesk. Vervolgens liepen we door allerlei gangen en over trappetjes het woongedeelte in, de harem. Harem betekent niets anders dan privé woongedeelte waar alleen het gezin komt en wat intimi. Het is een prachtige ruimte met een Italiaans marmeren fontein in het midden en een schitterend plafond van cederhout, versierd met bloemen. Je kunt je de woonkamer voorstellen met prachtige tapijten, zitkussens en ander meubilair. Om de woonkamer heen zijn de slaapkamers en de werkkamer van de koning gesitueerd.

Het paleis ligt al weer achter ons en we zijn op weg naar de kruideniers, gelegen in de Joodse wijk. Daar krijgen we een verhandeling over allemaal kruiden die je ook kunt kopen. Na afloop liepen we door de souk naar de bus die ons naar het hotel bracht om te lunchen.


   De lampen zijn zilver gespoten met een spuitbus

               Een kleurrijke kruidenverzameling

           Niet alleen gemotoriseerd verkeer

Hier worden de randen van het glas geslepen


Na de lunch reden we de besneeuwde toppen van de Atlas tegemoet om in de bergen thee te gaan drinken bij een authentieke Berber familie. Het woord Berber is nog afkomstig van de Romeinen. Voor hen waren het barbaren. Van dat woord is Berber afgeleid.


De ingang van het Berber huis

Dit kind is niet overbeschermd


We dwaalden wat in het huis rond dat drie gezinnen huisvestte, opa en oma en hun twee zoons met hun vrouwen en kinderen. Er werd op authentieke wijze muntthee bereid en uitgeschonken. Daarbij konden we samen het brood breken en indopen in olijfolie en/of honing. Een klein jongetje van nog geen twee jaar oud kwam ons nog vermaken en gaf mij de “high five”. Zelfs hier bij de Berbers in Marokko!


            Thee zetten

             Vers gebakken brood, olijfolie en honing

             Een van de ruimtes in huis


Een prachtige rit door de bergen volgde en om een uur of half zeven werden we afgezet bij het beroemde Djemaa-el-Fna plein. Na wat rondgekeken te hebben en na het nuttigen van een glas vers geperste jus d’orange namen we een taxi naar het hotel waar we een traditionele tajine schotel als diner voorgeschoteld kregen.


                                De bergrit

  De besneeuwde toppen gluren tussen de bergen door

Prachtige terrassen aan de oever van de rivier

Een wankel bruggetje


Sommige mensen van de Kras familie waren echter ‘s middags al naar het plein gegaan. Zij zaten op een terras met uitzicht over het gehele plein en zagen artiesten optreden die er ’s avonds niet waren. Ook waren er minder eettentjes die echter in no time opgezet waren.


Een overzicht van het plein overdag

Een slangenbezweerder met een cobra

De volgende ochtend stapte Lucia onder de douche en deed de kraan aan. De douchekop spatte er af en de gehele badkamer stond meteen vol water. Op de bodem van de badkuip verzamelde zich vies , bruin roestig water boven een laagje zand. Maar goed dat ze het niet heeft gedronken al was dan meteen haar ijzerprobleem opgelost.

De vakantie zit er zo goed als op. We zitten alweer in het vliegtuig en over een paar uur zijn we thuis in het koude Nederland. Dat zal tegenvallen want het was gisteren overdag 26° en ‘s avonds om 19.00 uur was het nog 18°. Het was een fantastische en kleurrijke week onder leiding van onze encyclopedische gids Yussef.